top of page

פנסיה

קרן הפנסיה מהווה מכשיר לביטוח פנסיוני וכיסויים שונים, אליו מועברים כספים שמופרשים משכר הברוטו של העובד/ת, ותשלומים נוספים על ידי המעסיק. החיסכון הפנסיוני מסתמך על הפקדות של העובד/ת ושל המעסיק. אלו נצברות בחיסכון הפנסיוני ומהוות את הבסיס לקצבת הפנסיה החודשית שיקבלו העובד/ת לאחר פרישתו לגמלאות או כסף שנצבר במסלול הוני.

באפשרות כל עובד/ת לבחור את הגוף הפנסיוני אליו יופקדו הכספים (פירוט על גופים שבהסדר בהמשך), אפיק ההשקעה של כספי החיסכון הפנסיוני שלו וסוג המכשיר הפנסיוני: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל לתגמולים.

אפיקי ההשקעה נבדלים זה מזה ברמת הסיכון, ברמת התשואה, בדמי הניהול ובמשקל השונה של רכיבי הביטוח הפנסיוני. ניתן לנייד את החיסכון בין הגופים הפיננסיים בכל עת.

כדי לעבור בין חברות המציעות חיסכון פנסיוני, יש לפנות ישירות אל הנציג של הקופה אליה שייך חבר.ת הסגל.

כדי לראות את צבירת הכספים על שמך, אפשר להיכנס לאתר הר הכסף של משרד האוצר בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות השתלמות.

גובה ההפקדות לפנסיה

גובה ההפקדות לפנסיה משתנה על פי מסלול ההעסקה:

-
עוזר/ת הוראה
מסלול מקביל
עמית/ת הוראה
אסיסטנט/ית ומדריכ/יה
מורה מן החוץ (א'+ב')
מורה מן החוץ (ג)
חלק עובד/ת
0.07
0.07
0.07
0.07
0.065
0.06
פיצויים (ע"י המעסיק)
0.06
0.06
0.06
0.06
0.06
0.06
חלק מעסיק
0.075
0.075
0.075
0.075
0.07
0.065

פיצויי פיטורים

הפרשת המעסיק לפיטורים מדי חודש מהווה למעשה "מקדמה" על חשבון פיצויי הפיטורים. הפיצויים ישארו בחיסכון הפנסיוני של העובד/ת גם אם יבחרו להתפטר.

במסגרת ההפקדות לקופת הפנסיה, מפרישה האוניברסיטה 6% לרכיב הפיצויים. אם העובד/ת סיימו את ההעסקה כדין מפוטר, יהיו זכאים להשלמה של כספי הפיצויים ל-8.33% (כלומר, השלמה של 2.33% שטרם שולמו לחיסכון הפנסיוני שלו/ה).

סיבות הנכללות כהתפטרות בדין מפוטר: סיום העסקה לאחר שימוע, סיום העסקה בשל סיום לימודים, אי חידוש מינוי, התפטרות בעקבות הרעת תנאים, התפטרות לצורך גידול הילד (עד 9 חודשים מהלידה).

במצב כזה, תקבלו את ה- 2.33% ישירות לחשבון הבנק האישי, באמצעות תלוש המשכורת.

חשוב לדעת

שימו לב: המלצת משרד האוצר היא לא למשוך את כספי פיצויי הפיטורים מתוך הביטוח הפנסיוני. זאת משום שמשיכת כספים אלו מקטינה את גובה קצבת הפנסיה החודשית לה זכאי/ת העובד/ת לאחר הגעה לגיל פרישה ביותר משליש. הדבר יכול להקטין גם את גובה הטבות המס בעת הפרישה, לה יהיה זכאי/ת העובד/ת. מעבר לכך, מס הכנסה יכול להיות מוטל על כספי הפיצויים שנמשכו (או על חלק מהם). לכן מומלץ לפנות לייעוץ מס או פרישה, או לרואה חשבון, לפני ביצוע המשיכה.

כיסוי ביטוחי

בנוסף על מרכיב החיסכון, המכשירים הפנסיוניים מספקים גם כיסוי ביטוחי - ביטוח למקרה מוות (ביטוח שארים) וביטוח למקרה של אובדן כושר עבודה. היקף הכיסוי הביטוחי נקבע בהתאם לגובה השכר המבוטח של העובד. נתון זה ניתן לראות בחזית תלוש השכר כשכר הפנסיוני.

כמו מכשירים ביטוחיים רבים, גם ברכיבי הביטוח הפנסיוניים יש משמעות לרצף הביטוחי והוותק הביטוחי של החוסכ/ת. הפסקת רצף העבודה וההפרשה לפנסיה לתקופה של יותר מחמישה חודשים עלולה לבטל את הוותק שצברת, ולפגוע בזכויותיך לאחר החזרה להפקדת לקרן הפנסיה.

על מנת לשמור על הרצף הביטוחי בעת הפסקת עבודה ניתן לבצע הפקדות באופן עצמאי לחיסכון הפנסיוני, או לרכוש הסדר ריסק.

הסדר ריסק הוא תשלום לגוף הפנסיוני בעבור הכיסוי הביטוחי ללא הפרשה לחיסכון הפנסיוני, כך שנשמרות הזכויות של החוסך מבחינת הוותק שלו והרצף הביטוחי, גם בתקופה שאינו עובד ואינו מפקיד כספים לחיסכון הפנסיוני. בנוסף, גובה דמי הניהול של קרן הפנסיה שפועלת עם הסדר ריסק לא יעלה לתקופה שבין 5-10 שנים (בהתאם לקרן הפנסיה), ובלבד שלעובד אין אפשרות מיטיבה יותר, כמו במקרה של מעבר בין עבודות.

ישנם הסדרים לחברי ולחברות הסגל מול מספר חברות פנסיה, במסגרתם מוצעים דמי ניהול בעלות מופחתת. דמי ניהול מקסימליים על פי חוק: 6% מההפקדות השוטפות + 0.5% מהצבירה.

מומלץ להתאים אישית את מסלול דמי הניהול העדיף ביותר, משום שהוא יכול להשתנות בהתאם לגובה הצבירה והפרמיה החודשית. בנוסף, חשוב לבדוק תשואות של גופי ההשקעות ולא רק את דמי הניהול.

bottom of page